Тази нощ в столичната болница Александровска бе извършена първата бъбречна трансплантация

...
Тази нощ в столичната болница Александровска бе извършена първата бъбречна трансплантация
Коментари Харесай

В "Александровска" бе извършена първата бъбречна трансплантация за 2021 година

Тази нощ в столичната болница " Александровска "  бе осъществена първата бъбречна трансплантация за 2021 година. Донорът е мъж на 29 години от гр. Горна Оряховица, обл. В. Търново, изпаднал в мозъчна гибел в резултат на хеморагичен инсулт, оповестяват от болничното заведение.

Заради липса на подобаващи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било превозено за Унгария по линия на съдействието с Евротрансплант. За черния дроб са открит подобаващи реципиенти в Университетска болница „ Лозенец ”, а бъбреците на донора са превозени в Александровска болница.

Единият бъбрек не е бил подобаващ за трансплантация заради открити съдови аномалии и нарушена перфузия. Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна непълнота, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е посочил максимален % органна съгласуемост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията пациентът се възвръща в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на болничното заведение. Състоянието му е устойчиво, с доста положителни витални индикатори и диуреза.

Екипът на УМБАЛ " Александровска " изрича откровени съболезнования на околните на умрелия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях миг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР